Groei bouwproductie leidt tot prijsstijging en personeelstekort

De bouwproductie is in het tweede kwartaal van 2017 gegroeid met 6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar,  zo meldt ING. Dit is al het vierde achtereenvolgende jaar dat de bouwproductie is gegroeid, iets wat aannemers reden geeft om de toekomst optimistisch tegemoet te zien. Vooral de nieuw- en verbouw van woningen zijn, door de aantrekkende huizenmarkt, verantwoordelijk voor de groei. De groei in deze sector wordt wel verwacht minder hard te groeien dan voorgaande jaren. Dit wordt echter opgevangen door de toenemende groei in de utiliteitsbouw.

Deze groei komt echter met een keerzijde. Er ontstaat namelijk een tekort aan personeel en materiaal, wat leidt tot prijsverhogingen. De levertijden van bouwmaterialen nemen toe doordat leveranciers hun capaciteit niet snel genoeg kunnen opvoeren. Ook zien de leveranciers, onderaannemers en zzp’ers hun kans schoon om hun prijzen te verhogen. Dit zorgt weer voor slechtere rendementen, vooral bij eerder eerder aangenomen langdurige projecten. Bij deze projecten bestaat nu de kans dat er duurder materiaal én personeel moet worden ingekocht dan van tevoren gedacht.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *